Ruziënde broers en zussen

Ruziënde broers en zussen

Ruziënde Broers en Zussen

Heb jij zelf ruzie met je broer en/of zus of heb je kinderen die ruzie met elkaar hebben dan is deze blog speciaal voor jou.

Je kinderen uit elkaar halen of straf uitdelen.
Dit lijkt vaak de enige en snelste oplossing. Maar dit doet niets met de oorzaak van de ruzie. Het is slechts symptoom bestrijding die ook nog eens veel energie kost. Datzelfde geldt als je de ruzies steeds opnieuw met je broer of zus aangaat en/of als je de ruzies helemaal vermijdt.
Je moet aan slag gaan om de oorzaak van de ruzies te achterhalen. Hier vier stappen die jij kan zetten.

1) Er is een reden waarom jij ruzie hebt met je broers en/of zussen of waarom je ruziënde kinderen hebt. Er is sprake van oorzaak en gevolg. Waar ligt die oorzaak dan?
Ruzie kan te maken hebben met de plek die ieder heeft in het gezin. Soms staan kinderen letterlijk niet op de goede plek. Zo kan bijvoorbeeld de middelste zich gedragen als de oudste en dus de verantwoordelijkste.

Hoe neemt ieder zijn eigen plek in binnen het gezin? Zou het kunnen dat broers/zussen niet op hun eigen plek staan? Of dat er nog naar een plekje wordt gezocht?

Als je vermoedt dat dit bij jouw kinderen zo is, wees dan duidelijk over ieder zijn plek. Jij bent de oudste, jij de tweede en jij de derde. Dit kan zeker van belang zijn als er een tweeling is of als er kinderen vlak naar elkaar geboren zijn. Ook overleden kindjes tellen mee in deze rij. Zorg dat je in het gezin waar je uitkomt je bewust bent van je plek.

Hoe zit het met de liefde van papa en de liefde die jullie van mama kregen als broers en zussen. Voeren jullie daar strijd om? Krijgt er één volgens de ander meer liefde?

2. Heerst er de gewoonte om anderen de schuld te geven van je eigen ongeluk in jullie gezin of het gezin waar je uitkomt? Is het de gewoonte om met de vinger naar elkaar te wijzen en te projecteren?

Jijzelf bent verantwoordelijk. Iedereen is zelf verantwoordelijk. Onthoud dat goed. Denk niet in goed, fout, schuld en onschuld, maar zie alles als een proces.

3. Vraag jezelf af: “Wat heeft er in de generaties voor jullie allemaal plaatsgevonden?” Zijn er kinderen overleden? Is er een ouder overleden? Zijn er andere omstandigheden waardoor er onrust tussen de kinderen is ontstaan? Zijn er traumatische gebeurtenissen geweest, waardoor individuen zoals bv. papa, opa en overgrootvader niet in balans waren? Het zijn dit soort gebeurtenissen die onbewust voor conflicten zorgen.

4. Vraag jezelf af: “Wat heb ik uit te werken met mijn broer of zus?” Wat hebben mijn kinderen met elkaar uit te werken? Het kan over zaken gaan die in dit leven zijn ontstaan. Denk bijvoorbeeld ook aan omstandigheden rond de geboorte. Misschien moest de oudste uit logeren omdat de tweede werd geboren en is daardoor het gevoel ontstaan dat zijn/haar plek wellicht zal worden ingenomen. Of het kan gaan over omstandigheden in andere levens. We hebben elkaar veelal eerder ontmoet. Wellicht dat we in die eerdere levens niet al te zachtzinnige met elkaar zijn omgegaan en er nog een rekening open staat. Of er is op een andere manier energie die op elkaar reageert aanwezig.

Wat leer je van deze ruzies? Bewust en vanuit je hoofd zeg je waarschijnlijk niets, maar ergens moet er iets zijn. Vaak is diegene in het leven die je het meest emotioneel raakt, in boosheid, angst, verdriet of walging je grootste leermeester. Hij of zij leert je wat over jezelf. Je zus leert je juist om jezelf te uiten bijvoorbeeld door je altijd te onderbreken. Je zou kunnen zeggen dat van de wrijving van ruzie dan glans komt.

Daarnaast kan ruzie kan ook iets afbreken waardoor er weer iets nieuws kan gaan ontstaan.
Probeer de gedachten die het eerste komen of die misschien heel snel voorbij flitsen eens te pakken. Ga aan de slag met jou probleem.Je ziel heeft een bedoeling gehad met deze reis naar de aarde. Ze wil hier iets ervaren, iets oplossen en iets moois achterlaten.

Wil je meer weten over de ruzies oplossen, neem dan contact op met Loes Ruesink : loes@fluisterhuis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *