“Mama, mag ik een snoepje?”

“Mama, mag ik een snoepje?”

“Mama, mag ik een snoepje?”

4 tips om hier mee om te gaan!

 1. Herken en erken dat je kind je in een spiegel laat kijken. je kind wil snoepen omdat het koestering, warmte, gezelligheid en ontspanning wil ervaren. In hoeverre ervaar jij dat precies op dit moment? In hoeverre ervaar jij dat in je leven? Heb jij daar zoetigheid bij nodig?

 2. Reageer door te zeggen; “wil je graag een snoepje?”. En; “Vind je een snoepje eten fijn? Ja, dat begrijp ik”. Dan geef je ruimte aan zijn belevingswereld.

 3. Maak ruimte voor de verbinding met je kind. Laat op het moment dat je kind dit vraagt hetgeen waar je mee bezig bent los, maak je hoofd leeg en ga spelen, stoeien, knuffelen of kletsen met hem of haar.

 4.  Wees niet geheel afwijzend tegenover snoep en zoetigheid! Speel met het gegeven dat het symbool staat voor liefde. Het is een vorm om liefde te geven aan jezelf en je kind. Daar het is tijd om jezelf te geven wat je nodig hebt; Leer Hoe Je Weer Je Energieke Zelf Wordt.    

 

3 thoughts on ““Mama, mag ik een snoepje?”

 1. Nadine Carter

  Hoi Loes,

  Waar ik eigenlijk naar op zoek was, is hoe je om kunt gaan met de (voor mijn gevoel steeds groter wordende) hoeveelheid snoep dat mijn kind buitenshuis aangeboden krijgt. Heel lang kon het volstaan hier met ‘wat hij buiten krijgt dat gaan we niet controleren, binnenshuis zorgen we voor goed en verantwoord’. Nu is hij vaker buitenshuis dan thuis en ook de traktaties op school zijn echt alleen maar snoep, vandaag kwam mijn zoontje gewoon thuis met een snoepzak. We proberen hem uit te leggen waarom wij liever gezond willen en het lukt de laatste tijd om ‘te ruilen’….ik vroeg me af of jij hier ook iets over geschreven hebt? Warme groet, Nadine

  1. Loes Ruesink Post author

   Hoi Nadine,

   Wat een mooie vraag. En voor mezelf en vele ouders herkenbaar.

   Snoep is een energie die ons heel veel brengt, vreugde, koestering en plezier. Als je dat gaat zien kan snoep geen schade aanrichten in het lichaam van je kind. Als je kind bij ieder snoepje wat hij of zij eet een goed gevoel heeft en geen idee van “slecht” heeft hoeft het dat ook niet te zijn.

   Je hoeft je kind er ook niet mee vol te stoppen, maar je hoeft er ook geen gevecht mee aan te gaan. Het is een gevecht wat je ook niet kan winnen. De wereld buiten jullie gezin heeft het nodig om via snoep aandacht, celebration en plezier uit te drukken. Er komt een dag dat dat over gaat. Soms moeten zaken eerst heel groots worden om daarna collectief tot een ander inzicht te komen.

   De verbazing die je over dit proces hebt en alles wat je erbij ervaart kun je benoemen naar je kind. Jullie kunnen aanschouwen wat je bij anderen ziet en wat je er zelf bij ervaart, wat het met je doet en wat het je leert. Je kunt er ook voor kiezen dit met anderen buiten jullie gezin te delen als dat bij je past en als het goed voelt. Gebruik dan de ik-boodschap. Bijvoorbeeld; “Ik merk dat ik het moeilijk vind als ik mijn kind van sport op haal, hij een zakje snoep in zijn handen heeft omdat er een kind getrakteerd heeft. Ik weet nog niet goed wat ik hier van vind en hoe ik hier mee moet omgaan.”

   Verder is het ruilen zoals je nu met je zoon doet volgens mij een leuk spel waarin je elkaar ook kan uitdagen. Ik zelf kies er bij mij thuis ook weleens voor een tijdje al het gekregen snoep op te sparen en één zondag te kiezen waarop iedereen zo veel er uit mag kiezen en eten als ze willen. Het is weleens gebeurt dat zij er niet veel van namen, maar ik juist zelf de grootste moeite bleek te hebben me in te houden en mezelf uiteindelijk helemaal heb laten gaan. Ik zelf vind daar niets mis mee op zijn tijd. Er hebben zoveel energieën in onszelf en in ons energieveld invloed op ons, daar is in mijn ervaring ongezonde voeding niet de meest verstorende in.

   We zitten samen als westerse ouders in het proces echte liefde en acceptatie voor onszelf te voelen en dit voor te leven aan onze kinderen dit issue is daar een spiegel van. Een gevecht betekent de afwezigheid van begrip, acceptatie, liefde en compassie.

   Omarm het!

   Energieke en Warme Groet Loes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *